Selecteer een pagina

Wie goed oplet, merkt dat vrijwel alles in onze fysieke omgeving is gevormd uit mineralen en stenen. Of deze elementen zijn opgenomen in de onderdelen waarmee verschillende essentiële en decoratieve materialen worden gemaakt.

Sierstenen zijn over het algemeen esthetische gesteenten bestaande uit mineralen en kiezels die voor decoratieve doeleinden worden gebruikt, in tegenstelling tot edelstenen die alleen in sieraden worden gebruikt.

Het huis waarin we wonen is gemaakt van beton, een combinatie van steenslag. De verbrande kalksteen maakt cement, en verschillende rotsdeeltjes maken steenslag. Wijnglazen, vensterglas en gloeilampen bestaan allemaal uit kwarts, of meer bepaald gesmolten kwartszand.

WAAR KUNNEN WE SIERSTENEN GEBRUIKEN?

Nou, waar kunnen we niet! De mogelijkheden zijn onbeperkt en oneindig. Met de opkomst van interieurdecoratie en mensen die het de laatste tijd meer als beroep gaan uitoefenen, is het gebruik van sierstenen relatief overvloedig geworden. Van het gebruik als vloerbedekking, op muren, in zwembaden, als waterspiegels, tot zelfs als grondstoffen voor het maken van weelderige en verfijnde meubels, sierstenen dienen als bondgenoten van het decor.

Sierrotsen zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor een rustgevende en troostende uitstraling, waar ze ook geplaatst worden. Het kan een uitdaging zijn om de ideale huis landschap en architectuur te creëren. Gelukkig kunt u kiezen uit een breed scala van landscaping materialen die de stijl van uw huis aan te vullen.

Sierstenen zijn zo’n decorstuk dat kan worden gebruikt voor buitendecoratie. Grind en sierstenen werken goed als terrasvloeren, paden, plantbedden en getextureerde ornamenten.

Een siersteen voegt schoonheid toe aan uw tuin en is ook goed voor het milieu. Ze groeien in verschillende kleuren, vormen en texturen, zodat u er een kunt kiezen die bij uw ruimte past.

SOORTEN SIERSTENEN VOOR IN UW TUIN

Sierstenen hebben de manier waarop wij onze tuinen inrichten veranderd. Een stukje natuur kan een aanzienlijke waarde toevoegen aan uw tuin en er een ongelooflijk meesterwerk van maken.

De juiste selectie van sierstenen kan zeker profiteren u als u op zoek bent naar hoe uw tuin eruit ziet te verbeteren. Het kan een uitdaging zijn om de ideale steen te kiezen voor uw landschapsarchitectuurplan. Laten we eens kijken naar enkele van de verschillende soorten sierstenen die worden gebruikt voor diverse verfraaiingen:

GREGATEN

Aggregaten zijn de ideale decoratieve stenen als u stijl en individualiteit wilt toevoegen aan uw voortuin, bloementuin of achtertuin.

Aggregaten, die kunnen variëren van klein siergrind tot grote keien, kunnen helpen uw landschap uniek te maken en textuur te geven, terwijl ze helpen bij vochtbeheersing en waterafvoer.

PEA GRAVEL

Een verzameling stenen, elk ongeveer zo groot als een erwt, wordt erwtensplit of grind genoemd. Erwtensplit kan worden gebruikt voor praktische doeleinden, zoals de aanleg van wandelpaden in de tuin, en kan ook worden gebruikt in sierbeplanting.

De kleur is het best te vergelijken met die van een rotsachtig strand, een mengeling van bruin, wit en grijs. Hij is organisch gevormd, waarbij elke steen afgeronde, gladde oppervlakken heeft. Afhankelijk van uw eisen zijn erwtenshingles verkrijgbaar met een diameter van 20 mm of 10 mm.

Deze steentjes zijn ideaal om de grond mee te bedekken. Ze zijn klein genoeg om in kieren tussen bredere flagstone leien te passen en licht genoeg om in bloemperken te leggen.

PEBBLES

Kiezels zijn gladde en ronde stenen die ontstaan wanneer het water de scherpe randen van een rots voorzichtig erodeert. Daardoor vormen ze een prachtige aanvulling op een waterfontein in de achtertuin.

Door hun afgeronde oppervlak zijn kiezelstenen veilig om met blote voeten op te lopen. Kiezels zijn ook mooie en esthetische wandelpaden in de tuin. Om te voorkomen dat er onkruid onder groeit, kunt u stenen mengen met landscaping materialen zoals geweven textiel om uw tuin warmte en comfort te geven.

Bovenop de aarde van een potplant kunt u deze kiezelstenen leggen. Dit komt niet alleen het uiterlijk van de plant ten goede, maar helpt uw planten ook gezond te groeien door te voorkomen dat de grond uitdroogt of erodeert.

RIVIER ROCKEN

Rivierrotsen zijn ideaal als u iets groters wilt, maar toch hetzelfde glanzende uiterlijk wilt dat erwtengrind biedt.

Ze zijn zeer nuttig en bovendien ongelooflijk aanpasbaar. Maak een droog beekbed van rivierkeien, gebruik ze om bloemperken te omringen, of bouw een keermuur door ze op elkaar te stapelen.

Rivierrotsen zijn ideaal om een charmant aards element aan het landschap van uw huis toe te voegen.

LAVA ROCKS

Het is waar wat ze zeggen over lavasteen. Het is afkomstig van vulkanische koepels en is heel veelzijdig. Het is verkrijgbaar in verschillende maten en tinten, van steenkoolzwart tot levendig karmozijnrood. Deze lavastenen kunnen een perfecte aanvulling zijn op uw tuin als sierstenen, omdat ze een levendige en mooie uitstraling geven aan uw tuinlandschap.

Deze zijn bijzonder geliefd in droge gebieden met weinig regen, omdat mulch of gras kan worden vervangen door lavasteen. Door het lichte gewicht en het uitstekende vermogen om warmte en vocht te absorberen, blijven uw planten de hele zomer door bloeien.

BOULDERS

Op zoek naar een prachtig middenstuk om toe te voegen aan uw landschapsplan? Probeer symmetrie en textuur toe te voegen aan uw bloembedden; overweeg daar een grote kei te plaatsen. Grote keien kunnen diepte en drama geven aan uw huis wanneer ze gebruikt worden met accentverlichting. Aangezien water stenen doet schitteren, zijn kleinere stenen fantastische accenten voor tuinperken of waterpartijen.

FLAGSTONE

Flagstone landscaping is een geweldige methode om een blote voeten-vriendelijke, eigentijdse en toch rustieke omgeving te maken. Flagstone is verkrijgbaar in verschillende kleuren, diktes en texturen en kan speciaal worden gesneden om uw landscaping behoeften aan te passen. Het is ideaal voor de bouw van stapstenen, een patio, en een pad.

SANDSTONE

Zandsteen heeft een zanderig uiterlijk, zoals de naam al zegt. De architectuur van uw huis kan sterk worden verbeterd door de microkorrels. Er zijn ook verschillende tinten beschikbaar. Een populaire soort zandsteen, blauwsteen genaamd, kan uw huis strakke lijnen en een stijlvolle flair geven. Deze siersteen heeft geen scherpe randen of ruwe oppervlakken omdat hij toch een gladde afwerking heeft.

LIMESTONE

Kalksteen kan voor talloze dingen worden gebruikt, van stevige muren tot paden die natuurlijk lijken. De delicate afwerking draagt bij tot het zachte ontwerp en maakt het comfortabel om op te lopen. Kalksteen kan licht worden geschuurd tot een reeks texturen en wordt het meest gebruikt voor wandelpaden en terrassen. Dit geeft uw woning een prachtige uitstraling. Een karakteristieke Victoriaanse tuin zal profiteren van de uitstekende drainage van kalksteen.

KNIPSELS VAN LEISTEEN

Duurzame, mooie leisteen wordt overal voor gebruikt, van dakbedekking tot platen en vloeren. Leisteen wordt geleverd in kleine, platte brokken als siersteen, een populaire optie voor moderne tuinen.

Leislag geeft oppervlakken een glad, gepolijst zwart uiterlijk en kan zowel functioneel als decoratief worden gebruikt. Ze werken goed in water, waardoor ze in een fontein of vijver kunnen worden gebruikt.

WIT GRIJS KALKSTEEN GRIND

Wit grind kan een verscheidenheid aan eisen vervullen die andere goederen, waaronder erwtenscheer, kunnen vervullen. Witte steen kan, in tegenstelling tot andere alternatieven, een landschap helderder doen lijken door het licht eromheen te weerkaatsen. Dit kan uw tuin schaduwrijke delen te schitteren en helpen de planten reflecteren meer licht.

GOUDEN GRAVEL

Om van een afstand de indruk van goud te wekken, mengt “gouden” siergrind verschillende tinten geel, bruin en crème. Vergelijkbaar met wit grind kan dit worden gebruikt om een oprit of een schaduwrijke plek op te fleuren, terwijl het ook een esthetische verbetering van een woning is. Bovendien kan het in landschapselementen zoals bloemperken worden gebruikt.

VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN SIERSTENEN

Er zijn veel voordelen van het gebruik van sierstenen in uw tuin. Het toevoegen van tuinstenen en sierstenen voor buiten kan veel voordelen hebben. Enkele bekende voordelen van het gebruik van sierstenen zijn de volgende:

VOOR PADEN

Het eerste voordeel is dat ze schoonheid toevoegen aan uw tuin. Sierstenen zijn een uitstekende en betrouwbare optie voor tuinpaden omdat ze eenvoudig te installeren zijn en een stevig oppervlak opleveren dat na verloop van tijd niet verslechtert, uw landschap niet schaadt, of veel onderhoud vergt.

DRIVEWEGEN

U kunt ze gebruiken om een mooi en esthetisch wandelpad of terras te maken. Dezelfde decoratieve stenen die worden gebruikt om paden te maken, kunnen ook worden gebruikt om een oprit aan te leggen. Dit zal een mooie toegang tot uw huis vormen en passen bij de architectuur van het gebouw en de bloemen in uw voortuin. Onder uw sierstenen hebt u een grondlaag van steenslag, een stevige border en een plastic onkruidscherm nodig.

BLOEMBED MULCHEN

Mulch kan over een plantbed worden uitgestrooid met kleinere sierstenen, zoals erwtenshingles. Mulch absorbeert de zonnestralen om vocht binnen te houden en warmte te genereren voor de planten.

Er zijn verschillende mulchoplossingen beschikbaar die uw grond rechtstreeks van voedingsstoffen voorzien. Die hebben echter niet dezelfde visuele voordelen als een bed van sierstenen.

ANDERE TOEPASSINGEN VAN SIERSTENEN:

 • Een ander voordeel is dat ze bodemerosie helpen voorkomen, waardoor minder water wordt gebruikt door irrigatiesystemen.
 • Natuurstenen kunnen extreme hitte, kou en frequente regenbuien overleven.
 • Uw landschapsontwerp wordt versterkt door het gebruik van sierstenen en planten.
 • Meer enorme keien, grind, kiezels, rotsen en andere materialen kunnen worden gecombineerd om de afwatering doeltreffender te maken.
 • Ze helpen ook de waterkwaliteit van uw bodem op peil te houden door zoutophoping te voorkomen.
 • Het beste aan het gebruik van sierstenen in uw tuin is dat het hernieuwbare grondstoffen zijn. Ze hoeven niet te worden gedolven, wat minder milieubelasting betekent.
 • Ze voegen niet alleen schoonheid toe aan uw ruimte, maar helpen ook het milieu te verbeteren.
 • Ze zijn milieuvriendelijk en duurzaam, wat betekent dat ze jarenlang kunnen worden gebruikt zonder de natuur te schaden.
 • Ze vereisen zeer weinig zorg en aandacht.
 • U kunt ze gebruiken als grens tussen gazons en perken of als rand voor bloemperken.
 • Met sierrotsen en grind kunt u paden aanleggen die het voetverkeer over gazons en delicate plantenperken beperken.

DE BESTE STEEN VOOR UW TUIN IS…

Aangezien sierstenen op een groot aantal plaatsen ter wereld worden gemaakt, kunnen tuiniers van over de hele wereld profiteren van het gebruik ervan in hun tuinen! Er zijn veel verschillende soorten stenen om uit te kiezen omdat er zo’n breed scala aan tuiniers en decorateurs is die ze gebruiken.

Veel stenen kunnen gebruikt worden als decoratieve toevoegingen aan uw bloemperken en struiken, van kasseien tot ronde, gladde rivierbeddingen. Voor decoratieve stenen van hoge kwaliteit kunt u terecht bij Praxis.

Het beste doe-het-zelf merk van Nederland is Praxis. Praxis biedt de meest ongelooflijke selectie van artikelen om te voldoen aan de eisen van doe-het-zelvers op alle niveaus. Meer dan 35.000 doe-het-zelf artikelen zijn bij Praxis verkrijgbaar voor haar miljoenen consumenten.

PERFECTE TUIN KIEZELS: GROTE KIEZELS

Het maken van tuinpaden en het bestrijden van onkruid zijn slechts enkele van de vele toepassingen van grote stenen in uw tuin. Ze zorgen voor een goede afwatering en beschadigen de wortels niet, waardoor ze ideaal zijn voor het renoveren van gebieden waar al planten, struiken of bomen staan. Ze zijn ook ideaal voor het bouwen van een waterfontein, een rotstuin of het verfraaien van een vijver.

U hebt een breed scala aan alternatieven als het gaat om de Schotse kiezels en keien of andere stenen die u kiest, evenals een overvloed aan verschillende manieren om grote stenen in uw landschap te gebruiken.

 • Deco-Pak Schotse kiezels (20-30 mm)
 • Schotse kiezels (20-30mm)
 • Premium Schotse Tweed Kiezels (20-30mm)
 • Hoogwaardige Noordzeekiezels (30-90mm)
 • Schotse keien (30-50mm)

INTRATUIN SIERSTENEN

Intratuin heeft talloze sierstenen die gebruikt kunnen worden voor de aankleding van buitenlandschappen zoals tuinen, fonteinruimtes, zwembaden en tal van andere mogelijkheden als het gaat om decoraties.

DRAGON STEEN

De aquarium decoratie drakensteen van Boon is onderscheidend en uniek. Je bouwt er snel de mooiste rotsformaties, bruggen en schuilplaatsen mee in je aquarium of terrarium.

PASTELROZE SIERSTENEN

Om de bodem te helpen vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen, kunnen paden, patio’s en wegen ook worden geplaveid met pastelroze sierstenen.

Intratuin biedt een collectie prachtig esthetische en aantrekkelijke sierstenen om buiten en binnen te decoreren, zoals aquaria en plantenbakken, enz.

DECORATIEVE LICHTGEVENDE STEEN VOOR BUITEN

De Rhombus Fluoriet is vervaardigd uit Polystyreen, dat niet radioactief, niet giftig en smaakloos is. De steentjes gloeien in het donker en geven een surrealistisch gevoel aan de tuin van uw huis! Elk gloeiend steentje is 1,3 x 1,7 cm groot.

Gloed houdt aan na volledige blootstelling aan de zon gedurende twee tot drie uur in het donker. Deze glow-in-the-dark decoratiesteen gloeit tien uur lang helder als hij is opgeladen. Indien opgeladen door lamplicht, licht hij ongeveer 15 minuten op.

Deze gloeiende kiezelstenen kunnen worden gebruikt om een pad te markeren, een bloembed af te boorden of een plantenbak te vullen. Ze lichten ’s nachts op na blootstelling aan licht. Deze witte stenen zijn ideaal voor aquaria, waterlandschappen, potplanten, omranding van bloembedden, verlichting van opritten en paden, tuinieren, ambachten, enz.

GEBRUIK VAN INTRATUIN SIERSTENEN

Er zijn talloze toepassingen en voordelen die men kan genieten van deze decoratieve kiezelstenen, zoals:

 • Het kan worden aangebracht op gazonafscheidingen als decoratieve afwerking.
 • Perfect voor gebruik als een mooie plantenpot topping.
 • Het kan helpen bij het verminderen van overstromingen van oppervlaktewater, aangezien de neerslag kan passeren
 • Het kan overstromingen van oppervlaktewater helpen voorkomen omdat de regen er doorheen kan.
 • Dekking: 30 mm dik op 0,3 m2 .

WITTE SIERSTENEN

Deze witte dolomieten straatstenen zijn een perfecte keuze voor het verfraaien van hekken, watervallen, en algemene landschapsdekking. Ze worden vooral gebruikt als decoratieve tuinranden en potdeksels om de schoonheid van uw omgeving te verbeteren.

Deze witte stenen schitteren van nature in de zon en veranderen een beetje van kleur als ze nat worden. Deze 15-25mm tuinstenen zijn ideaal voor buitengebruik. Ze kunnen worden gebruikt als aantrekkelijke zwembaden, bloemperken, rotspartijen, tuinranden en landschapsarchitectuurprojecten.

GROTE SIERSTENEN

De beste manier om in het oog springende elementen in een tuin te ontwerpen is het gebruik van zwerfkeien, leistenen rotspartijen en muren. De maten en vormen van keien en rotspartijen variëren van scherp en hoekig tot halfrond. Elk tuinontwerp, van de Japanse tot de Engelse cottage, heeft baat bij de verbluffende indruk die keien en rotspartijen maken.

BOULDERS

Er is een duidelijk contrast in kleur, vorm en textuur tussen keien en leisteenrotsen, waarbij de keien vaak groter zijn.

 • Welsh Quartz en Granite Boulders hebben gekartelde, ruwe randen en variëren in donkere en middengrijze tinten met vleugjes roze en bruin. In klassieke Engelse tuinen vallen de zachte kleuren onmiddellijk op. Toch zien ze er ook prachtig uit in thema’s met een modernere esthetiek.

GEBRUIK

 • ALS WATERPARTIJEN:

Een waterpartij kan gemakkelijk een mystiek creatief tintje krijgen door keien te gebruiken. U bent vrij om uw fantasie te gebruiken.

Waarom zou je bijvoorbeeld niet twee keien zo rangschikken dat ze een kleine vallei vormen om de stroming van een beek te beheersen of losse stenen over het water uitstrooien om rimpelingen te creëren? Er zijn tal van mogelijkheden!

 • ALS GRENZEN

Om grotere ruimtes in te delen en geheel nieuwe gebieden in uw tuin te ontwikkelen, worden keien en rotspartijen vaak gebruikt in combinatie met mooie grind- en aggregaatstenen.

 • VOOR ALGEMENE LANDSCHAPSARCHITECTUUR

Boulders kunnen op een aantal manieren worden georganiseerd, van enkele sleutelelementen tot geclusterde zwermen, en ze kunnen zo eenvoudig of complex zijn als u zelf wilt.

De mogelijkheden zijn eindeloos, of het nu gaat om een zwerfkei in een eethoek, een rand om een afscheiding te maken of obstakels voor een kinderspeelplaats. Wij stellen voor de kei ongeveer een kwart van de hoogte in te graven, met de zware kant naar beneden, voor de stabiliteit.

MATEN

Er zijn drie basismaten rotsblokken beschikbaar:

 • 150-400mm (ongeveer 30-50 per krat),
 • 400-600mm (3 of 6 per pallet)
 • 700-1200mm.

ROCKERIES

Wees groot en gedurfd zonder angst! Grote tuinstenen zorgen voor hoogte en dimensie en vormen het middelpunt van de rotstuin. Kleinere stenen kunnen in groepjes van twee of drie bij elkaar worden gelegd.

Graphite Grey Slate Rockery en Multicolored Rustic Slate Rockery zijn twee voorbeelden van leistenen rotspartijen die kunnen worden gebruikt om een rotspartij op een modieuze manier te omlijsten.

De prachtige grijze tinten van leisteenmuren zorgen voor een uitstekende natuurlijke afwerking die aanzienlijk aantrekkelijker is dan betonblokken of gefabriceerde muren. Graphite Grey Slate Rockery is opvallend grijs en bevat af en toe een natuurlijke stroom van prachtig goud die er doorheen stroomt.

Voor Graphite Grey Slate Rockery 250-400mm of Multicolored Rustic Slate Rockery 300-700mm, wordt rockery geleverd in ongeveer 50-70 stuks draadkooien per stuk. Ongeveer 1 ton leisteen zit in elke doos grijze leisteen rotsen.

PLATTE SIERSTENEN

Zoals hun naam al aangeeft, zijn deze kiezels en keien plat en hebben ze een gladde, ovale vorm die zachtjes door het water is gladgestreken. Deze zorgvuldig gekozen sierstenen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt en geven een tijdloze charme aan elk landschapsontwerp.

Omdat ze het platste assortiment zijn, zijn ze eenvoudig te stapelen, te organiseren en te gebruiken in waterpartijen, kiezelmozaïeken en de aanleg van paden. Ze zijn een standaard optie voor gebruik in Japanse tuinontwerpen.

MATEN

Platte sierstenen zijn gewoonlijk verkrijgbaar in de maten 70-50 mm en 40-20 mm.

GEBRUIK

 • Ze worden gebruikt voor kiezelkunst en schilderen
 • Platte stenen worden vaak gebruikt voor het schikken op terrassen en looppaden.
 • Er zijn geen twee identieke stenen, en u bent vrij om uw ideeën en creativiteit te gebruiken.
 • Deze platte decoratieve stenen zijn het beste voor mandala, aquarium decoratie, zen steen decoratie, voor outdoor landscaping projecten.

ZWARTE SIERSTENEN

Zwarte sierstenen zijn de ideale accessoires voor kaarsen, vazen, bloemstukken, fonteinen, ambachtelijke projecten en meer. Bovendien passen natuurlijke kleuren goed bij de meeste decors omdat ze al het afval absorberen.

GEBRUIK:

 • Black Pebbles zijn een van de belangrijkste onderdelen van het aquarium, omdat ze de versheid en gezondheid van het water verlengen.
 • Gebruik sierkiezels als centraal punt in plantenbakken, buitenarchitectuur en elk origineel binnen- en buitenontwerp.
 • Uitzonderlijke bodembedekking voor paden en wegen.

Met een verscheidenheid aan decoratieve steenopties, waaronder kiezels, keien, grind en steenslag, kunt u gemakkelijk een modieuze afwerking aan uw landschap toevoegen.